Butlletí - Borsa de subproductes de Catalunya - Juliol - 2014 - page 6

6
LA BORSA DE SUBPRODUCTES DE CATALUNYA
EL SUBPRODUCTE: TAPS DE SURO
Les propietats fisicoquímiques del suro (compressibilitat, elasticitat,
permeabilitat a l’oxigen, durabilitat, etc.) ajuden de manera decisiva en
el procés de vinificació. És per això que el tap de suro, com a producte
natural, biodegradable, amb garantia alimentària i de traçabilitat, és de
vital importància en el sector de l’elaboració de vins i caves. Actualment,
la producció anual mundial de taps de suro s’estima en uns 14.000
milions d’unitats.
Els residus de taps de suro s’originen a les instal·lacions de Masia
Vallformosa en el procés de tapat de les ampolles, o són taps generats
en l’obertura d’ampolles a les sales de tastos i menjadors.
Quan no es gestionaven els taps de suro com a subproducte, aquestes
peces acabaven al contenidor de brossa general amb destinació final el
dipòsit controlat. A partir de l’acord signat amb l’empresa Cork 2000, per
mà de Retecork, el suro rebutjat s’incorpora a un nou procés productiu.
Aquest fet ha comportat per a Masia Vallformosa un estalvi de costos en
la gestió del suro i una millora en el comportament mediambiental de
l’empresa.
El procés de recollida dels taps de suro es fa a través de contenidors de
200 litres de capacitat repartits per totes les instal·lacions de l’empresa
on es puguin generar rebuigs de tap de suro (línies d’embotellament
de vi, línies de tiratge de cava, sales de tasts, etc.). Un cop plens,
aquests contenidors es buiden en un cubicontenidor de cartró d’1m
3
de
capacitat, que és el que recull i gestiona l’empresa Cork 2000.
GESTIÓ DEL SUBPRODUCTE
L’empresa receptora del residu és Cork 2000, SL, situada a Palafrugell,
elaboradora de productes derivats del suro: aïllaments per a la
construcció, aplicacions i laminats industrials, articles per a bricolatge,
escolars i de papereria i parquets i revestiments.
El procés de gestió del residu de taps de suro que té lloc en aquesta
empresa consisteix a barrejar el tap de suro residual amb el granulat de
suro comprat per, posteriorment, incorporar-hi coles i additius i entrar en
la fase de premsada per realitzar els diferents productes acabats.
I,2,3,4,5 7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,...39
Powered by FlippingBook